06 augustus 2008

Het Parool en De Parade

Copyright 2008 PCM Interactive Media b.v.All Rights Reserved

Het Parool

2 augustus 2008 zaterdag
AMSTERDAM; Blz. 17

De Parade houdt rosé-imago;

'Dit jaar wordt het geen modderpoel hier; het veld is gedraineerd'
Parool


OLGA KETELLAPPER
MAIKE SMELT

AMSTERDAM - Kleinschalig theater, rosé en het weer zijn de belangrijkste ingrediënten van De Parade. Voor de ingang in het Martin Luther Kingpark staan op de openingsavond lange rijen mensen .
Rondwandelende artiesten met reclameborden proberen het publiek te verleiden naar hun voorstellingen te komen. Emiel Lensen van Nog meer goeie grutten prijst zichzelf aan met een hotdogbord waarop recensies van zijn show staan. "Misschien staat Het Parool morgen ook wel op mijn bord?" Dat je een praatje met mensen kunt maken is volgens Lensen het leuke aan De Parade. "Je staat niet in een schouwburg. Tijdens een stil moment van de show schreeuwen andere theatermakers buiten door."
En inderdaad, tijdens de voorstelling Tucht van Carver Special Edition, over een school waar de meester banger is voor de leerlingen dan andersom, maakt Lensen buiten reclame voor Goeie grutten.
Er lopen ook drie zaadcellen over het terrein. Adrie van Wijn (ladderzaad), Marina Meijers (traag zaad) en Jerry Chandansingh (zwart zaad) zoeken mooie eicellen voor hun voorstelling seXY Chromosomen. Zaadcel Ladder is 'vrolijk, zwemt lekker en heeft veel vocht nodig' . "Gelukkig is er genoeg rosé hier op De Parade, maar dat mag ik natuurlijk niet zeggen omdat ze van dat imago af willen."
Ook Henk Boes, stadsdeelvoorzitter van Zuideramstel, is zoals elk jaar aanwezig. "Ik woon hierachter, dus ik kan het niet missen. En dit jaar wordt het geen modderpoel. Het veld is gedraineerd, zodat regenwater wegloopt. Tweemaal zelfs." Alle raadsleden en 'dikke vrienden van Terts' (directeur Brinkhoff van De Parade) zijn ook uitgenodigd. Ze zijn te herkennen aan hun groene badges met het logo van De Parade.
Hoe graag de organisatoren dat ook willen, De Parade komt niet van het rosé-imago af. Op elke tafel staat minstens één fles. "Maar wij gaan wel met de tijd mee," zegt bezoeker Daphné Carliez. "We zijn ge-upgraded naar prosecco-rosé." Samen met oud-collega's komt ze naar De Parade om tijdens het drinken leuke dingen te doen, zoals dansen in de Silent Disco of in de zweefmolen draaien. "Daar beginnen we mee, om in de sfeer te komen."
Voor de bouwers is de openingsavond altijd speciaal. Het Bouwersbal begint om half acht, maar het bier drinken is dan al een tijdje bezig. De vijftig man, voor deze avond in black tie, zitten aan een lange, chic gedekte tafel. Bouwvrouw Dorien Anneveldt (27) heeft zich uitgedost in een zwarte galajurk: "Nu zijn we eindelijk netjes en schoon en niet modderig en vies."
Chefkok Amaro gebruikt een van de trucks als keuken. Met ontblote gespierde bast ('Die Portugees is een echte charmeur') tilt hij een groot spit met twee geroosterde lammetjes van de oplegger op tafel. Dit is zijn moment, hij snijdt het lam aan voor zijn hongerige gasten, die hem met gebonk van mes en vork aanmoedigen.
Een paar groene badges slaan het gebiologeerd gade. "Het blijven bouwers, hè," lacht een van de toeschouwers. De 'snoepmeisjes', een roze en een blauw, hebben zich geparkeerd op de schoot van hun gepiercete mannen in smoking. Als aanhang mogen ze ook aanzitten. "We zijn geen voetbalvrouwen, maar bouwvrouwen," zegt de roze Mirjam Kooyman (30).
Of de organisatoren van De Parade over twee weken met net zo'n tevreden gevoel samen aan tafel zullen zitten, zal helemaal aan de bezoekersaantallen in Amsterdam liggen. Beter weer (en dus minder modder) dan vorig jaar is hiervoor het belangrijkste ingrediënt.
August 4, 2008