15 december 2009

Het CDA geeft Vrijheid!

Door Lody B. van de Kamp, CDA Zuid

Jan de Liefde was een man die zijn naam eer aan deed. Nu 160 jaar geleden liep deze Jan door onze Amsterdamse Jordaan. Hij werd getroffen door de diepe armoede die hij daar aantrof . Daarop richtte hij de vereniging Heil des Volks op.
Er kwamen scholen voor ‘haveloze’ kinderen, de armenzorg werd opgestart en voor volwassen werd onderwijs georganiseerd. Door deze en nog veel meer activiteiten ontstond een netwerk van ondersteuning voor de armsten onder de Amsterdammers, een netwerk dat wij tegenwoordig met de woorden ‘welzijn’ en ‘zorg’ aan zouden duiden.

Als verlengstuk van dit nobele werk werd door Johan Frinsel Sr. in de jaren tachtig van de vorige eeuw de organisatie Het Scharlaken Koord opgericht. Het Scharlaken Koord helpt en steunt prostituees ’die het werk zat zijn en lichamelijk zijn uitgeput’.

Jan de Liefde en Johan Frinsel hadden beiden iets gemeen . Hun maatschappelijke betrokkenheid en gevoelens van liefde voor de medemens kwamen voort uit hun christelijke geloofsovertuiging. Vanuit dat gedachtegoed werden toen deze organisaties opgericht en doen zij nog steeds dat fantastisch werk waar de hele Amsterdamse samenleving heil bij heeft en ook werkelijk trots op is.

En dan komt plotseling de Amsterdamse politiek om de hoek kijken. De Amsterdamse gemeenteraad riep onlangs het college van burgemeester en wethouders op niet meer in zee te gaan met instellingen die alleen personeel met een bepaalde religieuze of culturele achtergrond aannemen. Geen subsidies meer voor die organisaties die alleen medewerkers aannemen met een bepaalde religieuze achtergrond. En dat zou de voortzetting van het werk van deze organisaties en talloze anderen heel moeilijk maken.

Vanuit een totaal vertekend beeld op religie binnen de samenleving worden in de strijd om iedere uiting van geloofsovertuiging of levensbeschouwing uit het openbare leven te bannen zelfs die organisaties niet ontzien die al vele decennia’s de verantwoordelijkheid dragen voor het mooiste wat een samenleving te bieden heeft, naastenliefde.

Het CDA heeft de motie niet ondersteund. En zal dat in de toekomst ook niet doen. Met die C als beginletter staat het CDA borg voor het handhaven van de mogelijkheid om een eigen geloofsovertuiging of levensbeschouwing te blijven behouden. Of dat nou thuis is of op straat.
Kortom het CDA blijft de samenleving de zegen bieden van die vrijheden die ons land sinds eeuwen kent. En daar valt ook godsdienstvrijheid onder.

En wat dat betekent hebben de Amsterdammers Jan de Lieve en Johan Frinsel ons laten zien.
Ons CDA in Amsterdam volgt in hun voetstappen.