Na lange voorbereiding, het schrijven van een program doe je niet in een namiddag, is het program klaar. De leden hebben het program eind november goedgekeurd, en nu is het program voor iedereen te lezen. De 10 van het CDA. Ik ben er ongelofelijk trots op. Hieronder een kort uitsnede uit de inleiding.
.
De maatschappelijke uitdagingen, vragen om een besef van urgentie.
.
Globalisering, de immigratiestromen van de laatste decennia, integratie- en participatieproblematiek, een toenemend gevoel van onveiligheid, de grootste financieel-economische crisis in jaren: het zijn maatschappelijke ontwikkelingen die vragen om adequate oplossingen en een wenkend perspectief.
.
Om deze gezamenlijke uitdagingen aan te gaan, is vertrouwen nodig. Vertrouwen in onszelf, in de ander, maar ook vertrouwen in het politieke systeem. Vertrouwen dat de politiek problemen kan oplossen, maar ook vertrouwen in het democratische systeem zelf. Het vertrouwen van Amsterdammers in het politieke bestuur is gering. Het CDA wil dan ook een beter bestuur, met politici die integer handelen en dit tonen door controleerbaar te zijn. Openheid is van het grootste belang. Bestuurlijke beslissingen waar bewoners bezwaar tegen maken, moeten onafhankelijk worden bekeken. Het CDA is in beginsel tegen geheime beslissingen van het openbaar bestuur. Om het vertrouwen van burgers terug te winnen, moeten besluiten beter worden onderbouwd en uitgelegd.
.
Amsterdammers kunnen heel goed zelf verantwoordelijkheid nemen, dat blijkt wel uit religieus Amsterdam. Religie bindt en in kerk, moskee of synagoge zijn het de Amsterdammers zelf die hun gebedshuis vormgeven. Inspiratie, respect en barmhartigheid kenmerken deze gemeenschappen. Religieus Amsterdam is al eeuwen betrokken bij de ondersteuning van armen en zij die zorg nodig hebben. De diaconie is betrokken bij de ondersteuning van ontheemden, levert ouderenzorg en vangt verslaafden en daklozen op. Dit verdient groot respect. Organisaties als het Leger des Heils, Youth for Christ en HVO-Querido staan altijd klaar om de helpende hand te reiken aan mensen in nood. Deze en vele andere, al dan niet religieuze, maatschappelijke organisaties nemen zelf hun verantwoordelijkheid en wachten niet op de overheid. Wij willen dat Amsterdammers het initiatief kunnen nemen, met een overheid die daarbij faciliterend optreedt. Persoonlijke vrijheid – individualisme - betekent helaas voor veel mensen dat je niet hoeft om te kijken naar de ander, terwijl die vrijheid juist in gezamenlijkheid betekenis krijgt.
.
Elkaars buren zijn vraagt om respect voor anderen, zoals voor Amsterdammers met een andere religie, kleur of herkomst. Zeker in een stad met meer dan 175 nationaliteiten zijn grote inspanningen nodig om de samenhang te versterken. Dat lukt niet als mensen zich onttrekken aan de behoeften en tekortkomingen van de ander. Want juist als er geen contact is, ontstaat er onbegrip en kan uitsluiting het gevolg zijn. Wij ondersteunen burgerinitiatieven die onbegrip en uitsluiting tegengaan dan ook ten volle.
.
Ons program staat voor een stad met de ambitie om zichzelf te overtreffen. Door goed burgerschap, goed ondernemerschap en een goed stadsbestuur kan Amsterdam ontstijgen aan de grauwe middelmaat en tegen de stroom van de economische crisis in varen. Amsterdammers maken gezamenlijk deze toekomst waar, door zich in te zetten voor de stad en haar inwoners. Het tijdperk van ongebreideld individualisme loopt ten einde. Het CDA gelooft in We Amsterdam, in plaats van I Amsterdam.
Henk Boes
voorzitter programmacommissie 2010-2014 CDA Amsterdam