12 april 2010

Trouw: Het dilemma van het stadsgroen


Het schaarse groen in stadsgebieden is vaak inzet van een belangenstrijd. De verhuizing van Amsterdamse schooltuintjes is er een goed voorbeeld van. Omwonenden strijden voor behoud van natuur, voor het stadsdeel weegt natuureducatie voor stadskinderen het zwaarst.
.
De verontruste buurtbewoners wijzen er op dat het gebied zijn openbare en natuurhistorische karakter zal verliezen, wanneer er schooltuintjes worden aangelegd. Rose-Marie Dröes, actief in het verzet tegen de plannen : „Er komt een hek om de tuintjes. Dat betekent dat je er straks alleen overdag, tijdens schooluren, doorheen kunt lopen. En dan ook nog eens alleen van de lente tot de herfst, want ’s winters zijn ze gesloten.”
.
Wethouder Henk Boes (CDA), verantwoordelijk voor de planontwikkeling tot nu toe: „Wij vinden het van groot belang dat alle Amsterdamse kinderen op de basisschool, ook als ze in de Pijp wonen op driehoog achter, tenminste één jaar een schooltuintje hebben, waar ze voor kunnen zorgen. Dat is zo belangrijk voor hun ontwikkeling. En dit is de beste locatie. Zo’n mooie plek, vlak aan de Amstel, maakt veel indruk op kinderen.”
.
Lees hier het gehele artikel
.
Cokky van Limpt, Trouw, april 2010